Een snelgroeiende markt zoals payroll trekt natuurlijk veel nieuwe bedrijven aan. Dat maakt de keuze voor het ene of het andere payrollbureau er niet gemakkelijker op. Omdat het niet verstandig is o je alleen te laten leiden door de payrolltarieven of de omrekenfactor, staan hieronder de belangrijkste zaken opgesomd waarop je moet letten.
Onderdelen van het payrolltarief
De belangrijkste onderdelen van het payrolltarief zijn:
- Het bruto uurloon
- Afdrachten sociale premies zoals werknemers- en werkgeversverzekeringen
- Loonbelasting
- (CAO-) afspraken zoals aanvulling ziektewet, pensioenen, etc.
- Reserveringen verlof
- Reserveringen vakantiegeld
- Reserveringen ziekteverzuim
- Bruto winstmarge voor het payrollbedrijf
- Kosten ivm verzuimmanagement
Specifieke afspraken moet je maken over:
- loondoorbetaling bij ontslag of einde werkzaamheden
- loondoorbetaling bij langdurig ziekteverzuim
- toeslagen zoals overwerken
Het spreekt voor zich dat payrollaanbieders door het weglaten van een of meerdere van deze factoren een ‘scherper’ tarief kunnen aanbieden. Let er dus op dat je wel appels met appels vergelijkt.
De CAO die van toepassing is
Sinds eind 2011 kent payroll geen eigen CAO meer en wordt de ABU CAO gevolgd. Dat is de CAO die geldt voor uitzendkrachten en kan je hier vind je de handige samenvatting daarvan. De bedrijven Persoonality Payrolling, Please, Tentoo, DPA en Connexie kennen echter eigen ondernemings-cao’s. Daarnaast kan je ervoor kiezen dat sowieso de CAO wordt gevolgd van de branche waarin je werkzaam bent. Het spreekt voor zich dat de van toepassing zijden CAO nogal wat consequenties kan hebben zowel positief als negatief.
Fase A, B en C medewerkers
Als de loondoorbetalingsplicht is inbegrepen bij het payrolltarief, dan maakt het nogal uit of er sprake is van Fase A, B en C werknemers. Fase A werknemers zijn te vergelijken met uitzendkrachten. De plicht tot loondoorbetaling vervalt bij einde opdracht of ziekte. Fase B werknemers hebben recht op loondoorbetaling zolang als het contract voor bepaalde tijd loopt. Fase C werknemers zijn te vergelijken met werknemers die in eigen dienst hebt voor onbepaalde tijd.
Let op: Juridisch werkgeverschap niet altijd duidelijk
Alhoewel je wel kan afspreken dat de verantwoordelijkheden en plichten van het werkgeverschap bij het payrollbedrijf horen, hoeft dat juridisch nog niet het geval te zijn. De laatste tijd is de rechtbank steeds vaker van mening dat alhoewel er een arbeidsovereenkomst is gesloten tussen het payrollbedrijf en de payrollwerknemer er toch sprake is van een dienstverband tussen opdrachtgever en payrollwerknemer. In je beoordeling van een payrollofferte moet je hier dus genuanceerd mee omgaan.
Vergelijk dus altijd meerdere offertes
Hoe vervelend het ook is, vergelijk altijd meerdere payroll offertes met elkaar. En wellicht nog wel belangrijker, lees de overeenkomsten goed door en let op de punten die hiervoor staan beschreven. Goed nieuws is dat wij een nieuwe website hebben opgericht met behulp van welke je ook payroll offertes kunt opvragen namelijk www.payrollbedrijf-kiezen.nl. Laat weten wat je van onze nieuwe website vindt!